Çankırı Karatekin Üniversitesi, 24 Kasım Öğretmenler Günü dolayısıyla anlamlı bir etkinliğe ev sahipliği yaptı. Programa başta Rektörümüz Prof. Dr. Harun Çiftçi olmak üzere ÇAKÜ Yönetimi, dekanlarımız, akademisyenlerimiz ve öğrencilerimiz yoğun ilgi gösterdi. Öğretmenlik mesleğinin kutsallığına dikkat çekilen ve sıcak bir atmosferde gerçekleştirilen programda, Rektör Prof. Dr. Harun Çiftçi, eğitimin toplumların geleceğini şekillendirmedeki kritik rolüne vurgu yaparak, mesleklerini en iyi şekilde yerine getiren tüm eğitimcilere teşekkür etti.
“Eğitim, güçlü bir geleceğin temelidir.”
Eğitim sisteminin bir milletin geleceğini belirleyen en kritik unsur olduğunu ifade eden Rektörümüz, şu sözlerle konuşmasını sürdürdü: “Eğer güçlü bir gelecek inşa etmek istiyorsanız nesilleri en iyi şekilde yetiştirmek zorundasınız. Eğitim, toplumların kalkınmasında anahtar bir rol oynamaktadır. Ancak bu rol, yalnızca doğru bir eğitim sistemiyle mümkündür. Tarih boyunca eğitimi güçlü olan milletler yükselirken bu alanda zayıf kalan milletler gerilemiştir.”
Rektör Çiftçi, devamında eğitim şehitlerini de unutmadı ve görev başında şehit düşen öğretmenleri de rahmetle anarak; “Eğitimci olmak fedakârlık isteyen bir meslektir. Görevi başında yalnızca vatana ve millete faydalı bireyler yetiştirme gayesiyle çabalarken terör örgütlerinin hedefi olan öğretmenlerimizi bir kez daha rahmet ve minnetle anıyorum. Onların aziz hatırası, bizlere her zaman yol gösterecektir” dedi.
“Öğretmenlik, manevi bir kazanım mesleğidir.”
Rektör Çiftçi, öğretmenlik mesleğinin maddi karşılıkla ölçülemeyeceğini, bu mesleğin insanlara manevi tatmin sunduğunu belirterek öğretmenlerin bireylerin hayatlarına dokunduğunu, onların geleceklerine ışık tuttuğunu ifade etti. Öğretmenlerin bilgiyle birlikte hikmet aktararak öğrencilerin yaşamını şekillendirdiğini belirten Rektörümüz, bu mesleğin dünyada ve ahirette değer taşıyan nadir görevlerden olduğunun altını çizdi.
Bilhassa son yıllarda Türkiye’de eğitim alanında ciddi atılımlar gerçekleştirildiğini de ifade ederek yeni eğitim öğretim metotlarının masaya yatırıldığını ve uygulanmaya başladığını vurguladı. Millî Eğitim Bakanı Sayın Yusuf Tekin’in Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli uygulamasına da değinen Rektörümüz, bu modelle birlikte sadece bilginin değil bilgiyle birlikte hikmetin de öncelendiği bir sistemin denendiğine işaret etti.
Rektör Çiftçi, konuşmasında üniversitenin eğitime yaptığı katkılara ve gelecekteki projelerine de değindi. ÇAKÜ’nün dijitalleşme ve yapay zekâ destekli eğitim sistemlerini geliştirme çalışmalarının altını çizerek şu açıklamalarda bulundu: “Üniversite olarak eğitimin dinamik yapısını anlamak ve buna uygun bir şekilde hareket etmek zorundayız. Eğitim modellerimizi sürekli olarak güncelleyerek öğrencilerimizi çağın gereklerine uygun bir şekilde yetiştirmeyi hedefliyoruz. Ayrıca eğitim süreçlerinde kaliteyi önemsediğini ve bu noktada kurumsal akreditasyon programının istenilen hedefleri gerçekleştirmek için belirli bir seviyeye ulaştığını ve akreditasyon çalışmalarımızın başarıyla devam ettiğini de belirtmek isterim.” dedi.
“Fen, Mühendislik, Sağlık ve Sosyal Bilimlerinde Güçlü Altyapılar”
Konuşmasında üniversitenin altyapı çalışmalarına da dikkat çeken Rektör Çiftçi, laboratuvar ve araştırma merkezlerinin geliştirilmesiyle ilgili bilgileri de paylaştı. Fen ve sağlık bilimlerindeki laboratuvar altyapılarını güçlendirdiklerini aktaran Rektör Çiftçi, bilimsel araştırmaların önünü açtıklarını belirtti. Devamında ise sosyal bilimler alanındaki yatırımları da artırarak Çankırı’nın potansiyelini en iyi şekilde değerlendirmeye çalıştıklarını, ÇAKÜ’nün sadece ulusal değil uluslararası düzeyde de güçlü bir üniversite olma yolunda ilerlediğini ifade etti.
Psikoloji Araştırma Laboratuvarı’nı da faaliyete geçirdiklerini hatırlatan Rektörümüz, burada da BAP ve diğer projelerin devam ettiğini, yakın zamanda ise Haloterapi Rehabilitasyon ve Araştırma ve Uygulama Merkezi’ni faaliyete geçireceklerini söyledi. Çankırı’nın bilhassa turizm potansiyeline katkı sağlayacak bu gelişmenin önemli olduğunu, ihtisaslaşma ve bölgesel kalkınma projelerinin de 2025 yılından itibaren apayrı bir boyuta bürüneceğini ifade etti.
Rektör Çiftçi’den Eğitimcilere Teşekkür
Sözlerine; “Çalışan tüm hocalarımızla birlikte biz de gece gündüz koşturmaya, onlarla birlikte yol almaya, sıkıntı çekmeye, hâl ehli olmaya özellikle çaba sarf ettiğimizi ifade etmek istiyorum. Özellikle akademi için en önemli husus özgünlük, özgür ortam, destek ve motivasyondur. Bu konularda da üst yönetim olarak her gün çalıştığımızı, hocalarımızla istişare ettiğimizi ve bu noktada tüm akademisyenlerimizden ve öğrencilerimizden gelen talepleri karşılamak için büyük bir irade ortaya koyduğumuzu söylemek istiyorum” şeklinde devam eden Rektör Çiftçi, akademisyenlerin özlük hakları konusunda samimi adımlar atmaya devam edeceklerini vurguladı. Beraber hareket ettikleri için tüm hocalara teşekkür eden Rektör Çiftçi, sıkıntıları birlikte halledeceklerini, yine nimetlerini de adilane şekilde paylaşacaklarını ifade ederek erdemin yaygınlaştırılması, güzelliklerin artırılması ve daha paylaşımcı bir dünya için hep birlikte çaba sarf edeceklerini belirtti. Programın sonunda 24 Kasım Öğretmenler Günü’nü tebrik eden Rektörümüz, katılım sağlayan herkese teşekkür ederek başarılar diledi.
Etkinlikte konuşan Eğitim Bilimleri Bölümü öğretim üyelerinden Prof. Dr. Nuray Zan, 24 Kasım’ın Atatürk’ün "Millet Mektepleri Başöğretmeni" unvanını kabul ettiği gün olduğunu belirterek, Atatürk’ün eğitim anlayışına olan bağlılıklarını ifade etti. Zan, "Öğretmenlik, sadece bir meslek değil, aynı zamanda bir misyondur. Öğretmenler, öğrencilerin potansiyellerini ortaya çıkaran ve onları toplum için faydalı bireyler olarak yetiştiren yol göstericilerdir" dedi.
Son olarak, Zan, öğretmen adaylarının ve tüm eğitim camiasının 24 Kasım Öğretmenler Günü’nü kutlayarak, "Öğrencilere öğrenme heyecanı aşılayabilen öğretmenler olarak kalabilmek dileğiyle, öğretmenlerime ve öğrencilerime sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum" şeklinde konuştu.
Program, 24 Kasım Öğretmenler Günü kapsamında çeşitli etkinliklerle devam etti. Müzik Bölümü Lisans Öğrenci Korosu’nun dinletisinin ardından, İslami İlimler Fakültesi Öğretmen Adayı Muhammed Ali KILIÇ ve Fen Fakültesi Matematik Bölümü Öğretmen Adayı Pelin OKAL birer konuşma yaptı. Sonrasında, İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi TDE öğretmen adayı Şükran ATEŞ, Ceyhun Atuf Kansu’nun şiirini seslendirdi. Etkinlik, toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi.